Op dinsdag 17 mei vond de formele stemming over het wetsvoorstel Samenvoeging van de gemeenten Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne in de Tweede Kamer plaats.  Ook de motie, die op 11 mei was ingediend bij de behandeling van het wetsvoorstel, werd in stemming gebracht.

De meerderheid van de fractieleden stemden vóór het wetsvoorstel. Vóór stemden de leden van de fracties van de SP, GroenLinks, BIJ1, Volt, DENK, Fractie Den Haan, de PvdA, de PvdD, Lid Gündoğan, D66, Lid Omtzigt, de ChristenUnie, de VVD, de SGP, het CDA en BBB. De leden van de overige fracties stemden ertegen.

De ingebrachte motie over het houden van referenda over de herindeling werd verworpen. Enkel de leden van de fracties van BBB, JA21, de PVV, FVD en Groep Van Haga stemden vóór deze motie. De leden van de overige fracties stemden ertegen.

Met het instemmen van het wetsvoorstel en de verwerping van de motie, is weer een belangrijke stap gezet in het wettelijk fusiespoor. De volgende stap is de behandeling van het wetsvoorstel in de Eerste Kamer.

De behandeling van het wetsvoorstel in de Tweede Kamer terugkijken?
Bekijk hier: https://debatgemist.tweedekamer.nl/debatten/stemmingen-833(externe link).
NB. In de opname vindt de stemming over dit wetsvoorstel plaatst bij circa 30 minuten.