Interviews met burgemeesters
Bestuurders over hun toekomstbeeld van de nieuwe gemeente. Deze interviews zijn in mei 2021 gepubliceerd in de lokale kranten in Hellevoetsluis, Brielle en Westvoorne.
‘Een nieuwe gemeente kan niet zonder uw inbreng.’
Interview met burgemeester Gregor Rensen over zijn toekomstbeeld voor de nieuwe gemeente
De nieuwe gemeente op Voorne heeft een naam en het herindelingsadvies ligt bij de provincie. De fusie van Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne komt steeds dichterbij. Maar hoe willen we straks in de toekomst met elkaar wonen en werken in Voorne aan Zee? Daarover gaan we graag het gesprek aan met zoveel mogelijk mensen. Door corona gaat dat helaas vooral digitaal. Iemand die een belangrijke rol speelt in het fusieproces is Gregor Rensen, burgemeester van Brielle. We spraken met hem over zijn toekomstbeeld voor de nieuwe gemeente.
Waarom hebben we een toekomstbeeld nodig voor de nieuwe gemeente Voorne aan Zee?
We willen de nieuwe gemeente Voorne aan Zee natuurlijk zo snel mogelijk een eigen gezicht geven. Daarom is het belangrijk om nu al na te denken over wat voor gemeente we straks willen zijn. Dat moeten we samen met de inwoners doen. Want de gemeente is er in de eerste plaats voor de inwoners. De nieuwe gemeente moet straks voor alle inwoners voelen als ‘hun’ gemeente. In welk dorp of woonkern je ook woont. We hopen dat alle inwoners met trots vertellen dat ze in Voorne aan Zee wonen. Omdat het er zo goed wonen is. Maar ook omdat de dienstverlening door de gemeente goed is en omdat de gemeente veilig en schoon is. Daar heb je een goed georganiseerde gemeente voor nodig.
Waarom is het belangrijk dat de inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties meebouwen aan dat toekomstbeeld? En hoe kunnen mensen dat het beste doen?
We willen in de voorbereiding van de nieuwe gemeente zoveel mogelijk ideeën delen met onze inwoners. En met ondernemers en maatschappelijke groepen.. We willen dat onze inwoners, jong en oud, zich in de nieuwe gemeente kunnen herkennen. We hopen dat ze laten weten wat hun wensen zijn. Dat kan met de digitale Toekomstwijzer. Of in een van de digitale dialoogsessies. Inwoners mogen de lat mag best hoog leggen voor ons. Het gaat namelijk om de kwaliteit van hun woonomgeving. Laat weten wat u voor toekomstbeeld hebt voor de nieuwe gemeente. En wat er in uw ogen allemaal anders kan.
Welke kansen biedt de fusie volgens u voor de inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties van de nieuwe gemeente Voorne aan Zee?
Zo’n nieuwe gemeente biedt allerlei kansen om een nieuwe start te maken. Bijvoorbeeld met dienstverlening, voorzieningen, of hoe inwoners kunnen meepraten. De nieuwe gemeente heeft ook meer mogelijkheden om woningen te laten bouwen. Daardoor kunnen jonge gezinnen en starters straks wellicht makkelijker een goede woning te vinden. Je kunt ook extra aandacht aan ondernemers geven. Zorgen dat er meer bedrijven starten in de nieuwe gemeente. Belangrijk is ook dat verenigingen en hun vrijwilligers zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen in de toekomstige gemeente. Allemaal uitdagingen waar we nu ook niet een twee drie het antwoord al op hebben. En waar we nu dus graag digitaal met inwoners over willen praten.

‘De nieuwe gemeente is van ons allemaal.’
Interview met burgemeester Milène Junius over zijn toekomstbeeld voor de nieuwe gemeente
De nieuwe gemeente op Voorne heeft een naam en het herindelingsadvies ligt bij de provincie. De fusie van Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne komt steeds dichterbij. Maar hoe willen we straks in de toekomst met elkaar wonen en werken in Voorne aan Zee? Daarover gaan we graag het gesprek aan met zoveel mogelijk mensen. Door corona gaat dat helaas vooral digitaal. Iemand die een belangrijke rol speelt in het fusieproces is Milène Junius, burgemeester van Hellevoetsluis. We spraken met haar over haar toekomstbeeld voor de nieuwe gemeente.
Waarom hebben we een toekomstbeeld nodig voor de nieuwe gemeente Voorne aan Zee?
De nieuwe gemeente zal woningen bouwen, zorg regelen, evenementen mogelijk maken en nog veel meer. Dan is het goed om te weten wat de inwoners, ondernemers en organisaties belangrijk vinden. En wat voor een gemeente ze voor ogen hebben. Als we een gezamenlijk toekomstbeeld hebben, weten we waar we samen naar op weg zijn.
Waarom is het belangrijk dat de inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties meebouwen aan dat toekomstbeeld?
De gemeente is van ons allemaal en daarom is het belangrijk dat iedereen meebouwt. Zo kunnen we van elkaar leren. Samen bouwen we dan aan een nieuwe gemeente waarin iedereen zich thuis kan voelen.
Hoe kunnen mensen dat het beste doen?
Door corona kunnen mensen op een digitale manier meebouwen. Ze kunnen hun ideeën delen met de Toekomstwijzer, een online tool. In die tool staan vragen over de gemeente van de toekomst. Daarmee helpt de Toekomstwijzer je kiezen wat jij belangrijk vindt voor de nieuwe gemeente Voorne aan Zee. De Toekomstwijzer is vanaf maandag 17 mei in te vullen. Op www.naar1gemeenteopvoorne.nl is de Toekomstwijzer dan te vinden.
Welke kansen biedt de fusie volgens u voor de inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties van de nieuwe gemeente Voorne aan Zee?
Een nieuwe gemeente zal in het begin niet direct heel anders voelen voor de inwoners, ondernemers en organisaties. Alles draait namelijk gewoon door op dezelfde plekken als nu. Toch hebben we dit belangrijke besluit met de drie gemeenten samen genomen, omdat we samen sterker staan. Het biedt kansen om sterker te staan in de regio en zo meer voor elkaar te krijgen. Voor inwoners, ondernemers en organisaties biedt het kansen op betere en professionelere dienstverlening van de gemeente.

‘Een gemeente die in verbinding staat met iedereen.’
Interview met burgemeester Peter de Jong over zijn toekomstbeeld voor de nieuwe gemeente
De nieuwe gemeente op Voorne heeft een naam en het herindelingsadvies ligt bij de provincie. De fusie van Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne komt steeds dichterbij. Maar hoe willen we straks in de toekomst met elkaar wonen en werken in Voorne aan Zee? Daarover gaan we graag het gesprek aan met zoveel mogelijk mensen. Door corona gaat dat helaas vooral digitaal. Iemand die een belangrijke rol speelt in het fusieproces is Peter de Jong, burgemeester van Westvoorne. We spraken met hem over zijn toekomstbeeld voor de nieuwe gemeente.
Waarom hebben we een toekomstbeeld nodig voor de nieuwe gemeente Voorne aan Zee?
Voorne aan Zee bestaat straks uit tien krachtige kernen en een mooi landelijke gebied. Het is goed om te weten welke kwaliteiten de nieuwe gemeente in huis heeft., Maar ook welke uitdagingen en kansen er zijn in een veranderende wereld. Met deze kennis kan de nieuwe gemeente na 2023 verder.
Waarom is het belangrijk dat de inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties meebouwen aan het toekomstbeeld en meedoen aan het participatieproces? En hoe kunnen mensen dat het beste doen?
Iedereen die in de drie huidige gemeenten woont of werkt, zal dat straks ook in de nieuwe gemeente Voorne aan Zee doen. Meebouwen aan de nieuwe gemeente is een mooie kans. Zo kunnen we zorgen dat de nieuwe organisatie aansluit bij de samenleving. Het is belangrijk dat een grotere organisatie in verbinding staat met iedereen. Dan wordt Voorne aan Zee een plek waar iedereen fijn kan wonen en werken. Inwoners kunnen meebouwen door het invullen van de digitale Toekomstwijzer. Voor ondernemers, organisaties en verenigingen organiseren we digitale dialoogsessies.
Welke kansen biedt de fusie volgens u voor de inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties van de nieuwe gemeente Voorne aan Zee?
De fusie biedt de kans op een krachtiger bestuur en een nog professionelere organisatie. Dat is goed voor inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. En het is ook goed om in de regio en bij het rijk een sterkere stem te hebben. De nieuwe gemeente Voorne aan Zee heeft veel te bieden. Eén krachtig bestuur kan helpen dat te versterken. Belangrijk is dat ook in een grotere gemeente de overheid dichtbij is voor iedereen.
